pilon500 czasami nawet na szarpakach wiele nie wyjdzie zwłaszcza jeśli chodzi o tył, ale skoro nie mogą ustawić zbieżności, to trzeba po prostu wyciągnąć co bardziej wrażliwe elementy i obejrzeć.
Trwałość silnika 1.8 TSI 160 KM
Zwiń
X
-
Trwałość silnika 1.8 TSI 160 KM
Witam. Zastanawiam się nad zakupem Octavi z takim silnikiem. Czytałem opinie i są bardzo dobre, ale to z reguły opinie użytkowników z małym przebiegiem. Jak się sprawdza turbobenzyna po większych przebiegach ? Czytałem, że trzeba uważać, aby nie przeciążyć silnika, dbać o właściwe smarowanie turbiny (odczekać przed zgaszeniem silnika, itd, itp). Czy te silniki wytrzymają 100 tys. km ? Dodam jeszcze, że podoba mi się Octavia Scout, czyli podwyższona wersja z napędem na 4, ale niestety jest bardzo droga i nie ma gdzie się taką pzrejechać. Ma ktoś jakieś doświadczenia w opisanym temacie ?
-
-
Ja mam 26k km i z silnikiem póki co (odpukać) wszystko w porządku. Na hamowni wyszło 182KM i 281Nm. W moim przypadku apetyt na olej jest mały, jakieś 2,5L na 26k km. Co do czekania przed zgaszeniem to dotyczy to każdego samochodu z turbosprężarką.
Bolączką jest napinacz rozrządu dlatego przy kupnie samochodu z drugiej ręki trzeba sprawdzić czy samochód nie podlega akcji serwisowej polegającej na wymianie czy tam weryfikacji i wymianie napinacza rozrządu.
Na allegro widziałem Passata z tym silnikiem (ale prawdopodobnie BZB) i miał nastukane 160k km i to z LPGie więc chyba daje radę
Komentarz
-
-
Mój przebieg to 47 tys. km w 1,5 roku. Miałem tylko problem z wadliwym napinaczem, który został wymieniony na gwarancji. Oleju dolewam 1l/10 tys.km, ale nogę mam dosyć ciężką, więc według mnie jest ok. Spalanie w granicach 9-10 l/100 km. Na plus elastyczność i błoga cisza wewnątrz. Na minus troszkę miękki zawias. Przeglądy robię co 15 tys. km a olej zmieniłem na 5W40. Moim zdaniem warto kupić auto z tym silnikiem, bo jest mało awaryjne a banana na twarzy będziesz miał przez długi czas. Jak masz kasę to polecam RS-a
Co do 4x4 to na pewno będzie większe spalanie i troszkę gorsze osiągi, ale warto dopłacić za 4x4, bo trakcja na mokrym często się kończy przy takiej mocy. Jeżeli chodzi o lepsze osiągi to robisz program i po problemie.
Komentarz
-
-
pgolik, goście robia te silniki na ponad 300 koni i jezdzą więc mysle że silnik przeżyje eksploatacje auta :wink:superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0
poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0
Komentarz
-
-
andip, ja mam ponad 40 tys. zrobione, zero problemów.ORIGINAL GERMAN AUDI A6 C7 AVANT 3.0 TDI 313KM - http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...168233#1168233
ORIGINAL GERMAN AUDI QUATTRO 2.2 200KM- http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...460025#1460025
ORIGINAL CZECH SKODA FABIA MONTE CARLO 1.2 TSI 105KM - http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=906416#906416
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez andipDodam jeszcze, że podoba mi się Octavia Scout, czyli podwyższona wersja z napędem na 4, ale niestety jest bardzo droga i nie ma gdzie się taką pzrejechać.
4x4 docenisz przede wszystkim w zimie no i oczywiście na mokrym oraz luźnej nawierzchni. Tej zimy widziałem już jak ośki miały problemy z ruszaniem na oblodzonym podjeździe wiaduktu. U mnie problemów zero. Co do prowadzenia codziennego to w zasadzie poza lepszą trakcją auto zachowuje się jak zwykłe kombi. Nie przechyla się zbytnio w ostrych zakrętach co sugeruje podwyższony zawias. Technicznie Scout to to samo co kombi 4x4 ma tylko trochę większą średnicę kół dlatego stoi wyżej od 4x4 o ok. 2cm
Realne spalanie jest ok. litra większe niż podają w katalogu. Mnie w cyklu mieszanym wychodzi ok. 9l, katalog chyba mówi o 7,8l.
Jedyne co mnie denerwuje to elektroniczny kaganiec, którego nie można całkowicie wyłączyć więc zabawy w bączki na śniegu są mocno utrudnione.
Czy cena jest bardzo wysoka? Znajdź tańsze auto podobne do Scouta. Ja szukałem i nie znalazłem poza zwykłą Octą 4x4 (SUV to jednak nie to samo co podniesione kombi). Różnica cenowa w stosunku do Elegance 4x4 to ok. 7k zł, które płacisz za odrobinę lepsze wyposażenie oraz mod fabryczny w postaci zderzaków, plastików itp. W opcji masz jeszcze uboższą Ambition 4x4, która jest wg mnie ciekawą alternatywą jeśli rzeczywiście chcesz mieć AWD za niższe pieniądze.
P.S. Jak dobrze zagadasz z dealerem to spokojnie kupisz Scouta 1.8TSI sporo poniżej 100k zł. O trwałości się nie wypowiem, bo narazie mam 12kkm, oleju dolałem 0,5lO2 Scout 1.8 TSI
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez andipO trwałości się nie wypowiem, bo narazie mam 12kkm, oleju dolałem 0,5l
Co z tym olejem, że tak wszystkim bieże ? Ja mam obecnie renault clio 1.4 98 KM i poza wymianami oleju, jeszcze ani raz nie dolewałem. Czy to przez turbinę ?
Jeśli ci przy 12kkm dolałeś 0,5l to twój silnik nie bierze oleju ...
Olej bierze jak dolewasz co 1000km 0,5l oleju wtedy płacz i lament jest akceptowalny .Nie polecam ASO Warszawa Połczyńska 125.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez aryZamieszczone przez andipDodam jeszcze, że podoba mi się Octavia Scout, czyli podwyższona wersja z napędem na 4, ale niestety jest bardzo droga i nie ma gdzie się taką pzrejechać.
4x4 docenisz przede wszystkim w zimie no i oczywiście na mokrym oraz luźnej nawierzchni. Tej zimy widziałem już jak ośki miały problemy z ruszaniem na oblodzonym podjeździe wiaduktu. U mnie problemów zero. Co do prowadzenia codziennego to w zasadzie poza lepszą trakcją auto zachowuje się jak zwykłe kombi. Nie przechyla się zbytnio w ostrych zakrętach co sugeruje podwyższony zawias. Technicznie Scout to to samo co kombi 4x4 ma tylko trochę większą średnicę kół dlatego stoi wyżej od 4x4 o ok. 2cm
Realne spalanie jest ok. litra większe niż podają w katalogu. Mnie w cyklu mieszanym wychodzi ok. 9l, katalog chyba mówi o 7,8l.
Jedyne co mnie denerwuje to elektroniczny kaganiec, którego nie można całkowicie wyłączyć więc zabawy w bączki na śniegu są mocno utrudnione.
Czy cena jest bardzo wysoka? Znajdź tańsze auto podobne do Scouta. Ja szukałem i nie znalazłem poza zwykłą Octą 4x4 (SUV to jednak nie to samo co podniesione kombi). Różnica cenowa w stosunku do Elegance 4x4 to ok. 7k zł, które płacisz za odrobinę lepsze wyposażenie oraz mod fabryczny w postaci zderzaków, plastików itp. W opcji masz jeszcze uboższą Ambition 4x4, która jest wg mnie ciekawą alternatywą jeśli rzeczywiście chcesz mieć AWD za niższe pieniądze.
P.S. Jak dobrze zagadasz z dealerem to spokojnie kupisz Scouta 1.8TSI sporo poniżej 100k zł. O trwałości się nie wypowiem, bo narazie mam 12kkm, oleju dolałem 0,5l
czlowiek na ziemi jest tylko sekunde, nie zmieni nic a zostawi burdel
Komentarz
-
-
Zanim zamówię, to wcześniej chciałbym się takim Scoutem przejechać, a na razie centrala Skody milczy (wysłałem mailem pytanie, czy w woj. śląskim jest taka możliwość). Może to z powodu przeprowadzki, którą rzekomo mają, a może nie wiedzą co napisać. Scout jest drogi, ale w porównaniu z innymi ma wiele zalet: nie jest to typowy napompowany suw z małym bagażnikiem, ma ten napęd na 4, jest podwyższony (nie przyhaczy o krawężnik), dobry silnik i niezłe wyposażenie. Myślalem też nad Nissanem Kaszkajem 2.0 140 KM benzyna, ale tak: dach mam tuż nad głową, brak możliwości jazdy testowej takim silnikiem, a jechałem 1.6 117 KM i za słaby, podobno kiepska obsługa klienta po zakupie (centrala jest w Budapeszcie), drogie części. A w ogóle to prezentuje się bardzo efektownie w wersji I-Way.
Jak na tego Scouta mam tyle czekać, to jeszcze mi coś innego wpadnie w oko..
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez leffscout stoi wyzej od 4x4 o chyba 2 mm, normalna 4x4 stoi wyzej od oski o prawie 2 cm
Elegance 4x4 w serii opona 205/55R16 - średnica 631.9mm
Scout w serii opona 225/50R17 - średnica 656.8mm
Różnica w średnicy 24.9mm czyli prześwit większy o 12.5mm (ewentualne setne milimetra zależą od tego jak się układa pod obciążeniem jedna i druga opona)
Gdzieś widziałem oficjalne dane Skody dotyczące prześwitu i tam stało dla 4x4 chyba 164mm a dla Scouta 179mm czyli 15mm
Różnica jest tylko w kołach, bo zawias jest taki sam
Z tym oczekiwaniem jest niewiadoma. Jeden z forumowiczów czekał 4 miesiące, inny chyba z 6, ja 7O2 Scout 1.8 TSI
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Tippo
Odpusc sobie wolnossace benz, spali tyle co tsi jak nie wiecej a osiagi zenujace...Albo tdi albo cos z turbobenz bierz, tsi pali troche ale fajnie jedzie, takie 2,0 tez spali a jezdzi ch...
Komentarz
-
-
To japońskie cudo to jest w ogóle jakieś dziwna historia, jeździ to tragicznie, jest mało wygodne, a sprzedaje się w PL wyjątkowo dobrze :roll:ORIGINAL GERMAN AUDI A6 C7 AVANT 3.0 TDI 313KM - http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...168233#1168233
ORIGINAL GERMAN AUDI QUATTRO 2.2 200KM- http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...460025#1460025
ORIGINAL CZECH SKODA FABIA MONTE CARLO 1.2 TSI 105KM - http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=906416#906416
Komentarz
-
-
Flame - bo sie podoba z zewnatrz - glownie paniaJest 230 i 500 http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=74730
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez andipO trwałości się nie wypowiem, bo narazie mam 12kkm, oleju dolałem 0,5lZamieszczone przez andipCo z tym olejem, że tak wszystkim bieże ? Ja mam obecnie renault clio 1.4 98 KM i poza wymianami oleju, jeszcze ani raz nie dolewałem. Czy to przez turbinę ?
Komentarz
-
-
U mnie przebieg 35.5 kkm, padł napinacz łańcucha rozrządu miesiąc przed końcem gwarancji na szczęście. Obyło się bez uszkodzen silnika, ale głośna praca, wibracje i przejście w tryb awaryjny kazało mi jechać do serwisu na lawecie. Podobno od połowy 2010 roku montują już napinacz o poprawionej konstrukcji i ma już się nie psuć. A jak będzie naprawdę - zobaczymy. Generalnie rzecz ujmując silniki TSI bezawaryjnością niestety nie grzeszą. No ale niestety to są silniki od VW, a ta firma już dawno nie wyprodukowała silnika bez wady konstrukcyjnej. Co z tego, że auto ma super osiągi, relatywnie mało pali, silnik cichutki, skoro poważne awarie tych motorów występują przy tak małych przebiegach. Były przypadki całkowitego zniszczenia silnika w wyniku awarii rozrządu. Trzeba tu też odróżnić silniki BZB, z którymi nie było problemów o tych CDAA, z którymi problemy są.
Oleju trochę bierze, ale bez przesady - jakieś 0.1-0.15 l/1000 km - ale z tym różnie bywa, jednym ciągnie więcej, innym mniej, zależy od egzemplarza.
Komentarz
-
-
Nie nie, załapałem się jeszcze na gwarancji(napinacz padł miesiąc przed jej zakończeniem, czyli miesiąc temu). Miałem więc trochę szczęścia, ale i tak wymieniłbym napinacz na ten nowszy, nawet na własny koszt wraz końcem gwarancji, a tak udało się szczęśliwie na koszt gwaranta.
Ale jak mnie zapytacie, czy kupiłbym auto z tym silnikiem jeszcze raz, to odpowiem, że tak, pomimo małego niesmaku związanego z wadliwym rozrządem. Przyjemność z jazdy wszystko rekompensuje. Tyle, że jakbym kupował jeszcze raz, to wziąłbym DSG .
Komentarz
-
Komentarz